Kdo nemluví, nežije...

POSTŘEHY Z NÁVŠTĚVY PAPEŽE

1. 10. 2009 12:00

Chtěla bych se s vámi podělit o několik mých zážitků, postřehů, názorů....

V první řadě by mě zajímalo, jak to s tím papežem vlastně je. Možná to zní hloupě, ale proč toho pepeže vlastně máme? Jistě některé základní věci ví každý, (hlava církve, nástupce sv. Petra atd.) Ale až díky této návštěvě a různým lidem, s kterými jsem mluvila, jsem nad tím začla víc přemýšlet.

Nejprve, v sobotu cestou do Staré Boleslavi jsem potkala v autobuse jednu starší paní. Začla se se mnou bavit, protože jsem se ptala, kde mám vystoupit a tak jí došlo, kam jedu. Dala se se mnou do řeči a zkusím přibližně ten rozhovor popsat. "Vy jste katolička? A jedete na to setkání s papežem? Víte kolik jsme na to museli dát peněz??? Přestože nás to vůbec nezajímá. Víte, my staří už ničemu nevěříme. Ty hrůzy co se děli by kdyby nějakej "pánbůh" byl, přeci nedovolil. Víte, když jsem byla mladá, chtěla jsem bejt řeholnicí- líbilo se mi to jejich oblečení, ale když jsem pak zjistila, že se celý den jen modlí, rozmyslela jsem si to...." Já jsem to jen poslouchala a fakt jsem netušila co říct. Jsou věci, nad kterýma jsem nikdy nepřemýšlela. Tak jsem jen zkusila říct, co si myslím já. "Chápu vás, že to stojí peníze a tak. Jsou věci kterým sama moc narozumím, nebo je vidím jinak než ostatní. Ale jedu na setkání pepeže s mládeží pomoct jako dobrovolník, protože ať je to jakkoliv, já se snažím dělat co mylím, že je správné, i když mnoho věcí nechápu.... A víte, že řeholní sestry se pořád jen nemodlí? Dělají mnoho jiných věcí, každý řád to má jinak, ale pomáhají v nemocnicích, učí ve školách, hrají si s dětmi, starají se o nemocné a staré. " Tak jsme si s tou paní nakonec celkem popovídaly a ještě se kvůli mě někoho zeptala na cestu..."

Nemůžu vynechat některé další názory - lidí kterým papež mnoho naříká...:

Náš učitel na religionistiku a dějepis třeba řekl: "Znáte snad nějakou jinou firmu ve které chodil ředitel pěšky po Galilei a jeho první náměstek má vlastní ochranku a lítá si po světě letadly...?"

Můj o deset let starší kamarád: " To je hrozný. Takovejch peněz nás ten papež stojí, ještě že je už konečně pryč, bude zas ne pár let pokoj... Dopravu to ovlivní, drahý to je a ještě ke všemu nemá ani vlastní letadlo!!!! Musíme mu půjčit naše. A papež je v první řadě státník, takže by měl všechno mít vlastní a ne abysme mu to museli půjčovat my..."

Moji spolužáci se svorně shodli, že : "Jana Pavla měli rádi, nebo jim byl minimálně sympatický, ale "tenhle ten nový papež" je hroznej... Hlavně jak je proti těm kondomům..."

Naše paní učitelka na češtinu. Samozřejmě se mě ptala, jestli jsem papeže viděla.A co si o tom myslím. takže mě v tu chvíli napadlo říct, že mě mrzí, že jediné co se objevilo v novinách, na internetu atd.(Kromě toho, že po papežovi lezl pavouk a že ho přišla pozdravit koza- důkazy, že opravdu neměli novináři co"špatného" psát a tohle byly největší drby co se udály...) bylo, jak "Češi přijali pepeže vlažně". Což podle mě není moc pravda, vzhledem k tomu, že lidé, kteří přišli a návštěva je zajímala, měli zakázáno tleskat a hlasitě se projevovat." Na což paní učitelka řekla, že je to opravdu zvláštní a že s tím taky nesouhlasí, když přišlo do Brna 120000 lidí a do Boleslavi 40000, tak že to přeci není vlažné...

A můj osobní názor? Když jsem byla v Sydney, tak papež rozhodně nebyl tím hlavním, kvůli čemu jsem tam jela. Byl tam, ale asi jsem byla v menšině, když mě zase tolik nezajímalo, co říkal. Možná proto, že prostě asi nemám úplně jasno, co od papeže očekávat. Takže jsem byla spíš spokojená s jinými věcmi, než že jsem na pár metrů viděla papeže. Do Staré Boleslavi jsem chtěla jet pomoct, ne kvůli jakémukoliv názoru na papeže, ale kvůli tomu, že uznávám církev- hlavně proto, že kdyby neexistovala, neznala bych tolik skvělých lidí a přátel, kteří mi mnohokrát pomohli, nejen na cestě k Bohu. A jsou věci, do kterých sice nevidím ale církev je bere. A už to řešilo přede mnou tolik chytrých lidí, že jsou věci, které prostě radši přijmu. Nemůžu přeci rozumět všemu. Beru to jako důvěru v církev, že ti kteří rozhodují, ví proč to tak je. A já se svými silami jen snažím udělat co můžu. (Taky bych chtěla dodat, že setkání papeže s mládeží v rámci oficiální návštěvy nějaké země je přeci úplně něco jiného než např. svetové setkání s mládeží. Na světových setkáních je atmosféra mládí a elánu velmi cítit. Ale na druhou stranu je většinou mezi lidmi i během mše velký šum a ruch- ne všude, ale je. Narozdíl od Straé Boleslavi, kde většina lidí, alespoń čechů prožívala mši vklidu a v tichu... až mi bylo trochu trapné, když jsem seděla asi deset metrů od krajního sektoru a jedla, protože jsem prostě jako pořadatel va čtyři ráno ještě opravdu hlad neměla, ale pak přišli lidé a na svačinu zas nebyl čas. Tak byla první možnost až během mše.)  Názor na papeže jsem změnila ve chvíli, kdy papamobil projížděl půlmetru ode mě. V tu chvíli jsem teprve viděla výraz Benedikta. To jak se tváří a co je z něj cítit. A to mě opravdu uchvátilo... Ano, je jiný, než Jan Pavel, možná neoslovuje davy, a nenadchne tisíce svým projevem. Ale papež přeci nemusí být "hvězdou". Pokud celou svou duší se snaží ukazovat na Boha, svůj úkol plní podle mě dobře. A i když jak celou dobu píšu, všemu úplně nerozumím, vím, že Benedikt je rozhodně velmi dobrý člověk, kterému nesahám ani po kotníky. Přeji mu, ať je dál dobrým papežem a člověkem a aby dokázal lidi povzbudit a dát jim naději...

Zobrazeno 875×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio